AstraZeneca zet zich schrap voor mogelijk harde Brexit

AstraZenecaAstraZeneca vergroot de voorraden van medicijnen die door de Brexit kunnen worden beïnvloed met ongeveer 20 procent. Hierbij gaat het om voorraden in Groot-Brittannië en binnen de EU.

Het farmabedrijf neemt deze maatregel als voorbereiding op de mogelijke situatie die ontstaat als Groot-Brittannië straks zonder deal uit de EU is gestapt; de zg harde Brexit.

De maatregelen hebben betrekking op in Groot-Brittannië geproduceerde geneesmiddelen voor export naar de EU. Daarnaast worden ook grotere voorraden aangehouden van producten en grondstoffen die vanuit de EU naar Groot-Brittannië gaan.

Een woordvoerder van het bedrijf zei vorige week woensdag dat AstraZeneca op dit moment voorraden voor enkele maanden heeft en dat de voorraden zowel in Groot-Brittannië als in de EU worden opgeschroefd.

Groot-Brittannië toch nog binnen de EMA na Brexit

De farmaceutische sector in Groot-Brittannië loopt harde klappen op in de aanloop naar de uiteindelijke Brexit. Hoe stroef regulering en handel precies zullen gaan worden moet nog blijken.

Een motie van de dissidente Conservatieven Brits Lagerhuis, om Groot-Brittannië binnen het EU-agentschap voor medicijnen (EMA) te houden, haalde vorige week een meerderheid van stemmen. Het kabinet van premier May wilde de regulering van medicijnen na de brexit in eigen hand nemen.

Ondertussen is de verhuizing van het prestigieuze EMA hoofdkantoor van Londen naar Amsterdam, als direct gevolg van de Brexit, al een beklonken zaak.

Update 1-8-2018: Ook Sanofi bereidt zich voor op een harde Brexit

Bronnen:

Reuters, 18-7-2018

NOS, 18-7-2018

TAGS:  , ,