VS maakt inhaalslag op het gebied van biosimilar-patenten

Binnen de EU heerst een relatief liberale benadering als het gaat om het verlenen van biosimilar-patenten. Europa heeft hierdoor een voorsprong op de VS bij het produceren van deze generieke versies van zg ‘biologicals’. Dit ondanks maatregelen van Washington om de markttoegang voor generieke fabrikanten te vergemakkelijken.

In de VS zijn de kosten van de gezondheidszorg aanzienlijk hoger vergeleken met de zorgkosten in Europa. De $ 11.000 die in 2019 per Amerikaan werd uitgegeven, is meer dan het dubbele van het bedrag per hoofd van de bevolking in bijvoorbeeld Frankrijk. De ruimere beschikbaarheid van goedkopere generieke geneesmiddelen en biosimilars in Europa is een aanzienlijke factor in dit verschil.

De terughoudendheid van de Amerikaanse FDA om gelijke tred te houden met Europa kan worden toegeschreven aan het strenge beoordelingsproces voor de goedkeuring van biosimilars. Maar ook de sterke lobby van de farmaceutische industrie in Washington speelt een belangrijke rol, zo suggereren juristen gespecialiseerd op biosimilar-patenten.

Plannen om de Noord-Amerikaanse markt toegankelijker te maken voor biosimilars kan nu rekenen op steun uit zowel de Democratische- als ook de Republikeinse partij. Op dit moment zouden er op Capitol Hill al drie wetsvoorstellen op dit gebied circuleren.

The Financial Times, 17-6-2021 Special Report Europe’s Leading Patent Law Firms