The Bleeding Edge – Bayer reageert op aantijgingen kritische Netflix documentaire

The Bleeding EdgeBayer betwist de beschuldigingen die naar voren komen in de zeer recente Netflix documentaire The Bleeding Edge.

In de documentaire wordt sterk de indruk gewekt dat producenten van medische hulpmiddelen en ook de Amerikaanse Food and Drug Administration winstmaximalisatie prefereren boven het patiëntenbelang.

In een verklaring zei het bedrijf vorige week donderdag dat de documentaire The Bleeding Edge, die vrijdag online in première is gegaan, wetenschappelijke onderbouwing mist en feiten onjuist weergeeft.

Zo zou een misleidend beeld worden gegeven van  Bayer’s anticonceptiemiddel Essure, een van de producten in de film onder de loep worden genomen.

‘This does a disservice to the thousands of women who rely on Essure for their reproductive health, as it may encourage them to pursue risky and unnecessary surgery to remove the device,’ alsus Bayer in de verklaring van vorige week donderdag.

Bayer kondigde vorige nog week aan dat Essure in de Verenigde Staten geleidelijk zal worden afgebouwd. In 2017 is Essure in veel landen, waaronder Nederland, al van de markt gehaald. Een stap die volgens Bayer niet gerelateerd zou zijn aan veiligheidsproblemen.

Essure bestaat uit een kleine metalen spiraal die wordt ingebracht in de eileiders van een vrouw. Door littekens die hierdoor ontstaan zou zwangerschap blijvend kunnen worden voorkomen

Op dit moment lopen er in de VS 16.000 rechtszaken tegen Bayer die allen betrekking hebben op Essure. Veel vrouwen stellen dat het implantaat overmatige bloedingen, buikpijn en allergische reacties heeft veroorzaakt.

The Bleeding Edge

In The Bleeding Edge komen verschillende vrouwen in beeld die vertellen dat zij lichamelijke klachten hebben overgehouden aan Essure. Ze beschuldigen Bayer ervan kennis over mogelijke risico’s te hebben achtergehouden

De documentaire zoomt naast Essure onder andere ook in op de metaal-op-metaal heup- en bekken-implantaten van Johnson & Johnson. Het bedrijf zou geweten hebben dat de producten onveilig waren, maar is evengoed doorgegaan met productie en verkoop.

Bronnen: