Pfizer doet nieuwe biotech miljardenovername

PfizerPfizer heeft maandag de overname van biotechbedrijf Array BioPharma bekendgemaakt.

Voor $ 10,6 miljard krijgt het grootste farmaceutische bedrijf van de Verenigde Staten enkele meest veelbelovende nieuwe medicijnen voor kanker in handen.

De middelen van Array BioPharma kunnen ingezet worden bij de behandeling van verschillende soorten van kwaadaardige tumoren. Bovendien zou voor veel patiënten chemotherapie achterwege kunnen blijven .

De middelen Braftovi and Mektovi van Array BioPharma zijn op dit moment in de VS en de EU al goedgekeurd voor de behandeling van gevorderd melanoom. Melanoom is een vorm van huidkanker.

In het persbericht van maandag meldt Pfizer royalties te ontvangen over het gebruik van de medicijnen waarvan Array haar licenties heeft uitbesteed aan andere bedrijven. Met de overname van Array BioPharma verwerft Pfizer een pipeline met medicijnen die in ontwikkeling zijn. Aldus hetzelfde persbericht. Daarnaast ontvangt Pfizer ook de toekomstige opbrengsten van Braftovi and Mektovi wanneer deze medicijnen ingezet worden bij de bestrijding van andere kwaadaardige vormen van kanker zoal bv darmkanker.

Kankermedicatie als spil tusen farma en biotech

De behandeling van kanker vormt de laatste tijd het belangrijkste gebied waar deals worden gesloten tussen grote farma-bedrijven zoals Pfizer en succesvolle biotech firma’s. Decennia lang onderzoek heeft wetenschappelijk inzicht opgeleverd over hoe genetische mutaties sommige vormen van tumoren doen groeien. Ook is er vooruitgang geboekt bij studies naar hoe tumoren de afweer van het menselijk lichaam weten te omzeilen. Al deze kennis heeft een scala  aan targets opgeleverd waar ontwikkelaars van nieuwe medicijnen zich op kunnen focussen.

Grootste overname door Pfizer sinds 2016

De deal is Pfizer’s grootste overname sinds 2016. Dat jaar werd Medivation overgenomen voor $ 14 miljard, en daarmee een andere blockbuster op het gebied van kankerbehandelingen. Hierbij ging het om , een middel voor de behandeling van prostaatkanker.

Pfizer verwacht dat de deal met Array BioPharma in de tweede helft van 2019 definitief rond is.

Bronnen:

TAGS:  ,