Nieuw medicijn verlicht depressie binnen enkele uren

Maandag 17 december 2012

pillenDen Haag – Zodra binnen enkele jaren een nieuw type antidepressivum op de markt komt hoeven patiënten die gebukt gaan onder moeilijk behandelbare vormen van depressie waarschijnlijk niet langer meer bij de pakken neer te zitten.

Mensen die lijden aan depressies worden nu meestal behandeld met middelen die het niveau van serotonine en andere stemmingsbeïnvloedende stoffen in de hersenen verhogen. Over het algemeen duurt het weken tot zelfs maanden voordat deze middelen merkbaar resultaat bieden.

Medicijnen die zich richten op de receptoren van NMDA geven veel sneller resultaat. Ketamine is hier een voorbeeld van. Het kan de symptomen van een depressie binnen enkele uren verminderen, maar heeft echter ook hallucinaties als bijwerking.

Joseph Moskal heeft samen met collega’s aan de Northwestern University in Evanston, Illinois, onderzoek gedaan naar een gelijksoortig medicijn met de naam GLYX-13, dat zich ook richt op NMDA receptoren. In een onderzoek door het team van Moksal kregen depressieve patiënten die niet reageerden op andere behandelingen, GLXY-13 of een placebo toegediend.

Joseph Moskal is de oprichter van Naurex, een bedrijf dat gespecialiseerd is in klinisch onderzoek ten behoeve van de ontwikkelingen van innovatieve behandelingen van psychische en neurologische aandoeningen waar nog weinig of geen behandelingen voor bestaan.

De proefpersonen die het medicijn kregen toegediend merkten binnen enkele uren een vermindering van hum depressieve symptomen zonder ernstige bijwerkingen. Het medicijn liet in het significant betere resultaten zien dan de placebo.

Het team presenteerde de onderzoeksgegevens onlangs op het jaarlijkse congres van the American College of Neuropsychopharmacology.

De werking van het nieuwe medicijn houdt volgens Moskal verband met de stimulerende werking die het heeft op de kracht of het aantal aantal verbindingen tussen neuronen. Het is nog niet duidelijk is waarom dit de symptomen zou verlichten.

Gerard Sanacora van de Yale School of Medicine denkt dat mensen die lijden aan depressie te maken hebben met daling van activiteit in de frontale cortex van de hersenen en dat het nieuwe medicijn dit kan tegengaan. “I’m excited about this whole class of drugs,” zo zegt Sanacora. “It opens up a new vista for drug development for these disorders, although there’s still a lot of work to be done.”

Moskal zegt dat het de bedoeling is dat het medicijn in 2016 op de markt komt.

Bronnen:
–  New Scientist, 11-12-2012

– News Medical, 6-12-2012

TAGS: