Mylan’s biosimilar vergelijkbaar met biological van Roche volgens onderzoekers

Mylan'sMylan Pharmaceuticals werkt aan de ontwikkeling van Myl-1201O. Recent  onderzoek heeft nu aangetoond dat het middel in principe even veilig en effectief is als Herceptin, een  van de belangrijkste biologicals van Roche voor de behandeling van borstkanker.

De onderzoeksresultaten zouden een mijlpaal kunnen betekenen het streven naar een goedkopere versie een van de bekendste biotech-geneesmiddelen.

Herceptin van Roche is op dit moment een middel met een miljarden-omzet. De afgelopen twee decennia heeft dit medicijn de behandelmogelijkheden voor ongeveer 25% van de borstkanker patiënten ingrijpend veranderd.

Het nieuwe medicijn van Mylan is een zogenaamde biosimilar, een generiek versie van een biotech-medicijn. Deze laatsten worden ook wel biologicals genoemd. Het produceren van een succesvolle biological is door de nodige biotech-processen in de productielijn aanzienlijk ingewikkelder dan het produceren van een kopie van een traditioneel geneesmiddel waarvan het patent is verlopen.

De biosimilar van Mylan ‘has the potential to meet the need for an affordable treatment option for women diagnosed with what is known as Her2-positive breast cancer’ aldus Hope Rugo, de hoofdauteur van het onderzoek en professor farmacie aan de University of California San Francisco. Zij presenteerde de onderzoeksresultaten, de eerste die aantonen dat een biosimilar gelijkwaardig zou kunnen zijn aan een biotech-medicijn bij de behandeling van kanker, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology afgelopen vrijdag.

Bron: The Wall Street Journal, 3-6-2016

TAGS:  , ,