Glaxo: E-sigaretten mogelijk eenvoudig opstapje naar tabak

GlaxoSmithKline onderzoekt elektronische medicijnenMaandag 17 februari 2014 – GlaxoSmithKline, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, heeft politicie en beleidsmakers in Groot-Brittannie gewaarschuwd dat de zogenaamde e-sigaret voor gebruikers een een eenvoudig opstapje kan zijn naar het roken van reguliere sigaretten. Met alle mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid van dien.

De uitgelekte correspondentie van GlaxoSmithKline, een bedrijf dat zijn nicotinepleisters, kauwgom en zuigtabletten ondermijnd ziet worden door de ontluikende markt voor e-sigaretten, vormt volgens The Times een onthulling van het verzet van de farmaceutische industrie tegen een dreigende regulering van e-sigaretten binnen Europa.

De industrie ziet het liefst een verplichte medische licentie e-sigaretten, precies zoals die van toepassing is op andere nicotine producten (pleisters, kauwgom etc.). De EU lijkt echter te neigen naar een systeem waarbij de producenten van e-sigaretten zelf kunnen kiezen onder welk regime zij hun producten willen laten vallen, dat voor medische producten zoals nicotineplijsters of onder de wetgeving voor traditionele takaswaren. Een dergelijk systeem zal een sterk nadelig effect hebben op de concurrentiepositie van producenten van nicotinevervangers zo vreest GlaxoSmithKline.

Bron: The Times, 17-2-2014

TAGS: