Farma en medtech bedrijven bereiden zich voor op harde Brexit

BrexitFarmaceutische producenten en bedrijven in de sector van de medische technologie maken plannen om hun productieketens te beschermen voor het geval Groot Brittannië uit de Europese Unie zal stappen zonder dat er een handelsovereenkomst is.

“We’re starting to plan for the worst-case scenario,” zo zei Alan Morrison, vice president international regulatory affairs van Merck & Co, vorige week op een conferentie. Enkele kleine bedrijven zijn volgens persbureau Reuters uit voorzorg al bezig met een verhuizing naar landen als Ierland of Malta.

In het geval van een harde Brexit, en er geen handelsverdrag is met de Europese Unie, zijn farmabedrijven in Groot Brittannië virtueel net zo ver verwijderd van de interne Europese markt als bijvoorbeeld een vestiging in de Verenigde Staten.

Ook in het geval van een zachte Brexit is de toekomst van farmaceutische bedrijven in Groot Brittannië die zich op de EU richten niet rooskleurig. Het onvermijdelijke vertrek van het European Medicines Agency (EMA) uit Londen zorgde al vanaf de uitslag van het EU referendum voor onrust in de sector.

Overigens zullen Europese politici naar verwachting op 20 november een beslissing nemen over de nieuwe vestigingsplaats van het hoofdkantoor van de EMA.

TAGS: