Crucell na overname; nieuw laboratorium en grotere auto’s

crucell-J+JVrijdag 4 januari 2013 – Den Haag – In het economiekatern van donderdag gaat NRC Handelsblad na hoe het het Leidse biotech bedrijf Crucell is vergaan na de overname door Johnson & Johnson twee jaar geleden.

Johnson & Johnson betaalde destijds 2 miljard euro voor de overname van Crucell. Het Amerikaanse bedrijf had op dat moment al 17,9 procent van de aandelen in handen. Na de overname van Crucell verdween het aandeel van de beurs, de zittende aandeelhouders ontvingen 24,74 euro per aandeel. Geen slechte prijs, gezien de gemiddelde koers van het aandeel de voorgaande twaalf maanden bijna 70% lager lag. Toch was het voor veel beleggers wel even slikken toen zij afscheid moesten nemen van een van de parels van de Nederlandse biotechnologie.

Ook waren er binnen het bedrijf managers en werknemers die kritisch waren ten aanzien van de nieuwe eigenaar. Voor hen heeft het omvangrijke optieprogramma van destijds hoogst waarschijnlijk troost geboden. OR-voorzitter Pieter Rijken tegenover NRC Handelsblad: „Niet alleen de directie, maar ook veel werknemers hebben goed verdiend aan de overname. In 2011 zag ik ineens veel nieuwe auto’s op de parkeerplaats staan.”

De ondernemingsraad had ten tijde van de overname nog veel kritische vragen maar is tot nu toe niet teleurgesteld. Pieter Rijken, nog altijd voorzitter van de OR: „Johnson & Johnson heeft veel in ons geïnvesteerd, zowel in mensen als in infrastructuur. Er werken nu zo’n 1.630 mensen in Leiden. In 2010 waren dat er ruim 1.400. En een deel van ons laboratorium is compleet vernieuwd.”

Een voormalig manager van Crucell stelt tegenover NRC Handelsblad echter dat Johnson & Johnson wel degelijk gesneden heeft in het bedrijf. Zo zou er flink het mes zijn gezet in de afdeling marketing en verkoop.

Er lopen nu opvallend veel mensen van het Janssen Pharmaceutica rond bij Crucell. Ook het Belgische Janssen Pharmaceutica is al jaren eigendom van Johnson & Johnson.

Bron: NRC Handelsblad, 3-1-2013