Biosimilars drijven Roche en Novartis verder uit elkaar

Biosimilars spelen de hoofdrol in een oplopende concurrentiestrijd tussen Roche en Novartis.

biosimilarsZwitserlands twee grootste farmaceuten zijn verwikkeld in een concurrentiestrijd om biologicals en biosimilars, de goedkopere kopieën van de relatief dure biotech medicijnen.

Dit is een van de redenen waarom Novartis overweegt haar aandeel van $ 14 miljard in concurrent Roche van de hand te doen.

Terwijl een kopie van Roche’s kankermedicijn Rituxan nog in afwachting is van Europese goedkeuring, richt Novartis zich al op verkoopopbrengsten van ruim 7 miljard dollar voor deze biosimilar. Roche zit niet stil en komt met het nieuwe medicijn Gazyva, wat een betere werking zou  hebben dan Rituxan.

De concurrentiestrijd is volgens persbureau Reuters illustratief voor het verschil in strategie tussen de twee Baselse farmabedrijven. Naast haar eigen portfolio met innovatieve medicijnen zet Novartis via haar generieke dochteronderneming Sandoz ook flink in op goedkopere biosimilars. Dit terwijl Roche zich slechts focust op innovatieve medicijnen om haar marktpositie te verdedigen.

“Does that thinking reflect at all about the Roche stake? Obviously, it certainly does,” aldus Novartis CEO Joe Jimenez vorige week. Waar hij aan toevoegde dat hij “one of the best and most-potent oncology sales and medical forces” zou loslaten om rituximab (Rituxan’s generieke naam) vanaf begin volgend jaar in Europa te vermarkten.

Het aandeel in Roche, waar Novartis ook nog om andere redenen vanaf wil, heeft het bedrijf in het begin van de jaren 2000 opgebouwd in een mislukt fusieproces.

Bron: Reuters, 30-5-2016