13-1-2023 – De Europese Unie probeert een tekort aan medicijnen in Europa op te lossen door schaarse medicijnen te gaan opslaan en fabrikanten te verplichten om de levering te garanderen. De EU zal ook proberen afhankelijkheid van China te verminderen en de productiecapaciteit binnen Europa te verhogen, aldus de Europese Commissie tegenover de Financial Times.
Door een stijging van ziekte in de winter in de noordelijke hemisfeer en verminderde exporten uit China hebben patiënten moeite gehad om aan basis medicijnen zoals penicilline en paracetamol te komen. Bijna alle 27 lidstaten van de EU en het VK hebben tekorten gemeld. Onder druk van regeringen heeft de commissie aangekondigd dat zij zal ingrijpen om “strategische autonomie” in basis medicijnen te waarborgen via een “systematische industriële politiek”.
Er zal binnenkort wetgeving worden voorgesteld om “toegang tot medicijnen voor alle patiënten die dat nodig hebben te waarborgen en om marktverstoring van medicijnen te vermijden”, aldus de commissie. Dit is de laatste in een reeks maatregelen van de EU om afhankelijkheid van importen te verminderen na de Covid-19 pandemie die de leveringsketens ontregelde.
De EU heeft grote subsidies voorgesteld voor binnenlandse productie van computerchips en noodmaatregelen uitgevaardigd voor exportverboden op strategisch belangrijke producten. Dit zal waarschijnlijk fel worden bestreden door de farmaceutische industrie, die beweert dat regeringen meer moeten betalen voor medicijnen en regels voor etikettering en marktautorisatie moeten versoepelen om de levering te verhogen.